(recept
si oblíbilo 195 návštěvníků)
BEZOVÁ ŠŤÁVA sirup - RYCHLÁ JEDNODUCHÁ A DOBROUČKÁ
Potřebné ingredience
NA JEDNU DÁVKU: 20 KVĚTŮ Z ČERNÉHO BEZU, 5 DKG KYSELINY CITRONOVÉ, 2 KG CUKRU, 3 CITRONY, 1,5 LITRU VODY
Postup přípravy
NATRHANÉ KVĚTY PROPLÁCHNEME A DÁME S 1,5 LITREM VODY A S JEDNÍM NA KOLEČKA NAKRÁJENÝM CITRONEM NA 24 HODIN VYLOUHOVAT.
DRUHÝ DEN PŘECEDÍME ( JÁ VYMAČKÁM PŘES PLÍNU), NALEJEME DO HRNCE, PŘIDÁME ŠŤÁVU ZE 2CITRONŮ, 5 DKG KYSELINY CITRONOVÉ A 2 KILA CUKRU.DÁME NA PLOTNU A MÍCHÁME, JAK SE ZAČNOU NA DNĚ DĚLAT BUBLINKY VARU, JE HOTOVO. LEJI HORKÉ DO SKLA, MOŽNO NECHAT VYCHLADNOUT A DÁT DO PET LAHVÍ. MÁME JÍ MOC RÁDI, DĚLÁM KAŽDÝ ROK VÁRKU ZE 40-50 KIL CUKRU:-))
DRUHÝ DEN PŘECEDÍME ( JÁ VYMAČKÁM PŘES PLÍNU), NALEJEME DO HRNCE, PŘIDÁME ŠŤÁVU ZE 2CITRONŮ, 5 DKG KYSELINY CITRONOVÉ A 2 KILA CUKRU.DÁME NA PLOTNU A MÍCHÁME, JAK SE ZAČNOU NA DNĚ DĚLAT BUBLINKY VARU, JE HOTOVO. LEJI HORKÉ DO SKLA, MOŽNO NECHAT VYCHLADNOUT A DÁT DO PET LAHVÍ. MÁME JÍ MOC RÁDI, DĚLÁM KAŽDÝ ROK VÁRKU ZE 40-50 KIL CUKRU:-))
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
evicela
(upraveno)
3. 6. 2016, 14:30
tak radím rozhodně žádné proplachování, pokud máte strach z mušek stačí nechat tak půl dne ležet(vylezou samy) smyjete to nejcennější pyl, ten je to co dává tu vůni a vlastně je to nejcennější a vy to umyjete, proto se má trhat na bezprašných místech
sisi74
(upraveno)
3. 6. 2016, 13:53
zdravim muzu se zeptat na kolik sklenic 0,7 to je ten vas recept na sirup dekuji.
Petraa92
(upraveno)
10. 6. 2014, 21:59
Myslíte si, že můžu sirup udělat i ze sušeného bezu, mám ho tady doma už asi 14 dní, udělala jsem už jednu várku a pak nebyl čas, tak zvažuju jestli se do toho ještě pustit, jestli to bude stejně dobré
tlipna
(upraveno)
29. 5. 2014, 11:03
nemá chybu!!!!
Andina 134
(upraveno)
16. 6. 2013, 16:09
prosím, to se louhuje ve studené vodě,nebo vodu převařit??? Díky, chci se do toho dnes dát,tak abych věděla
morka18
(upraveno)
18. 6. 2013, 14:46
@Andina 134
no segra to dela ve studene vode, a pridava tam uz tu kyselinu citronovou, ze neceka az na druhy den kdyz se pak vari. Ja jsem prvni davku mela takovou bez chuti tak jsem zkusila ty kvety povarit a pak nechat vystydnout, segra rikala ze to bylo tim ze bylo po desti ze tam neni dost pylu ktery to aroma uvolni. tak at chutna Petra )))
morka18
(upraveno)
11. 6. 2013, 18:52
je vyborna, ale doporucuji jeste pred louhovanim povarit jen do varu ani ne, a pak vypnout a nechat to do druheho dne, je vyborna a pekne bezova, bez povareni je to takova vodicka s citronem, nevim cim to je ))) ale takhle byla opravdu super jinak jsem delala vse podle receptu )))) nahoru do naplnenych lahvi pak kapnu rum, aby se opravdu nezkazila a opravdu vydrzi do jara )))))))))))))
morka18
(upraveno)
18. 6. 2013, 13:39
@morka18
ano povarit s citronem den predtim nez se bude varit a druhy den dodelat podle navodu jestli se zkazi nevim jen jsem ten bez mela nejaky bez chuti, tak jsem to povarila a opravdu to ma super chut bezu druhou varku jsem pak nechavala louhovat za studena ale s kyselinou citronovoua a je taky dobra, ale prijde mi ze povarena predem ma vetsi chut bezu. Myslim, ze kdyz se zakapne tim rumem tak by se zkazit nemela, tak uvidim sama ))))
golmanka
(upraveno)
18. 6. 2013, 9:54
@morka18
Pred louhovanim myslite namocit kvety do vody s citronem a kapku je povarit, pak nechat do druheho dne a dodelat dle navodu? A jeste jedna otazka - nezkazi se? Dekuji Michaela
Krůžička
(upraveno)
11. 6. 2013, 17:25
Stava dobra, jednoducha lec nechutna. Aspon zbyde vic na me
Veru-veronika
(upraveno)
8. 7. 2012, 14:21
Krásné odpoledne, tak jsem udělala bezovou šťávu podle Vašeho receptu. Podotýkám byla výborná. Ale nedoporučuji ji dávat do pet láhví neboť ikdyž jsem dělala všechno jak je v receptu, šťáva ve skle mi vydržela do teď a šťáva v pet láhví mi zplesnivěla. Tak vám moc děkuji za radu dát to do plasťáku... Díky tomu že to začalo plesnivět až teď, už sezonu nedoženu a nemám na zimu nic. Jediné do čeho se dávají domácí výrobky je sklo!
Alka1
(upraveno)
8. 6. 2012, 9:13
Včera jsem udělala sirup,je moc dobrý ,až přestane pršet budu muset natrhat květy na další várku
bleška 55
(upraveno)
6. 6. 2012, 8:29
To je super recept. Bezinkovou šťávu občas koupím, ale je dost drahá. Máme ji rádi i na přidání do čaje. Letou ji určitě vyzkouším a udělám ji sama. Jen se chci zeptat zda se květy beziny musí nějak máčet a mýt a co když tam jsou mšice?? Ahoj Jana
alička 1
(upraveno)
7. 6. 2012, 13:48
@bleška 55
janičko natrhejte bez mšic . Já jen proplachuji vodou, určitě se povede, a budete dělat každý rok Hodně zdaru přeji Ála
aknalb6677
(upraveno)
6. 6. 2012, 7:32
Lenoša
(upraveno)
4. 6. 2012, 15:35
Zuzaninka
(upraveno)
4. 6. 2012, 10:16
gypka
(upraveno)
25. 5. 2012, 11:00
Šťáva je luxusní, recep s dovolením rozdávám v práci
alička 1
(upraveno)
2. 6. 2012, 20:05
@gypka
Šťávu milujem, budu ráda, když si pochutnají další lidičkové
merapi
(upraveno)
24. 5. 2012, 7:17
dala jsem do štávy 5g kys.citr. místo 50g,dělala jsem to včera,dá se tam zbytek ješte dodat? musí se to převařit nobo stačí za studena?děkuji za odpověd. V
alička 1
(upraveno)
2. 6. 2012, 20:04
@merapi
Myslím, že stačí přidat, nemusíte znovu zahřívat ...
HugoB
(upraveno)
31. 5. 2011, 14:09
dobrý den, kde pak sirup uchováváte? já kvůli případné plísni......díky J
alička 1
(upraveno)
2. 6. 2012, 20:03
@HugoB
Uschovávám v temnu a chladu, vždycky vydržela celou zimu, neplesniví, to asi ta kyselina citronová ...
IRIS128
(upraveno)
23. 6. 2010, 22:44
to je jako stava k redeni nebo rovnou pit?
alička 1
(upraveno)
27. 8. 2010, 16:35
@IRIS128
je to sirup na ředění
IRIS128
(upraveno)
27. 8. 2010, 16:36
@alička 1
uz ji pijeme
ani
(upraveno)
17. 6. 2010, 10:30
Ked dam bielu bazu, stane sa nieco?
RomčaP
(upraveno)
21. 6. 2009, 18:49
Tak mám taky hotovo a je úžasnáááááá Díky za receptík
alička 1
(upraveno)
26. 6. 2009, 19:31
@RomčaP
tak to mám radost , tak ať chutná Ála
varadero
(upraveno)
15. 6. 2009, 22:12
Já leju vařící do zavařovacích sklenic, ale opatrně, prvně trošku, pak dolévám a hned zavíčkuju. Víčko se zatáhne jako při zavaření. Vydrží v chladném sklepě většinou do Vánoc, pak dojde !